Insändare ”Inför psykiatriska akutbilar i hela Sverige”

En av våra medlemmar har skrivit en insändare som har blivit publicerad än så länge i 17st dagstidningar runt om i Sverige.

Bland annat i Sundsvalls Tidning

Såhär lyder insändaren:

Inför psykiatriska akutbilar i hela Sverige

Just nu är det en för hög tröskel att söka hjälp för den som mår akut dåligt.
Att ta sig till en psykiatrisk akutmottagning när en mår som sämst, vilket kan handla om många mil, kan vara så svårt att personen väljer att avsluta sitt liv. Som det ser ut nu är det i de flesta kommuner polisen, och ibland tillsammans men vanlig ambulans som hämtar den som blivit akut sjuk.
Att polisen kommer till ens bostad minskar inte direkt ångesten, jag skulle själv inte vilja att mina grannar skulle börja fundera varför det kommer en polisbil till mitt hem mitt i natten med blåljus.
Dessutom tycker jag att polisen ska få jobba med det de ska vara bra på, att lösa brott. De har inte heller rätt utbildning för psykiatrisk akutsjukvård.
Därför tycker jag att PAM-bilar ska införas i hela Sverige.
PAM är en förkortning för Psykiatrisk Akut Mobilitet, en psykiatisk ambulans, och den visar att psykiatrisk akutsjukvård är lika viktig som somatisk akutsjukvård.
Med PAM kan en få vård direkt, i 30 procent av fallen kan rätt vård ges direkt i hemmet och patienten behöver inte åka till akutmottagningen, som oftast har fullt.
I Sverige tar ungefär 1 500 personer sina liv och årligen görs cirka 15 000 självmordsförsök, jämfört med trafiken där det årligen dör cirka 250 personer.
Regeringen har antagit en nollvision för självmord, men arbetet för att nå dit går långsamt.
Än så länge har jag inte hört något politiskt parti prata om att införa detta i hela Sverige, vilket jag personligen tycker är väldigt konstigt?
Ska vi prata pengar (många politikers favoritsamtalsämne? ) i stället för mänskligt lidande så skulle det säkerligen bespara skattebetalarna stora summor då inläggningarna skulle bli färre, poliserna skulle få mer tid till annat och färre människor skulle hoppa framför tåg (vilket är jättedyrt).

Medmänniska

Medlem i RSMH Sundsvall

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.