Insändare – Är du tillräckligt sjuk försvinner sekretessen

Länk till insändaren på Sundsvalls Tidning

 

Det pratas om sekretess i vården, och jag trodde som säkert många andra också gör, att en patient inte behövde dela med sig av sin sjukdomshistorik till okända personer som inte skrivit på något sekretessansvar. Men nu har jag lärt mig att så är inte fallet.

Det kan förstås vara svårt att dölja vilken avdelning på sjukhuset en är inlagd på, men som anhörig har jag fått ta del av flera olika patienters samtal med vårdpersonal. Personer som är helt främmande för mig. Varför, kanske du undrar? Jo, på flera avdelningar på Sundsvalls sjukhus delar patienterna salar. Det enda som skiljer patienterna åt är ett tunt skynke. Som anhörig har jag fått höra mer än vad som kan klassas som sekretess för de inneliggande – jag vet när de förväntas komma hem, vilka mediciner de tar, om personen kissat på sig, blodprovsresultat med mera.

Skulle vi som är tillräckligt friska för att gå på en vårdcentral acceptera att väggarna enbart bestod av skynken där de som väntar i väntrummet hör allt som sägs? Skulle inte tro det va? Men är man tillräckligt sjuk så verkar det vara acceptabelt?

Jill Selander, medlem i RSMH Sundsvall

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.