Köerna i BUP oroar patientföreningar

Från Sundsvalls tidning 31 Juli

”Patientföreningar i Västernorrland ser med stor oro på de långa köerna som plågar barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i länet. Man pekar bland annat på att de långa processerna innebär ett förlängt lidande för ungdomarna.

– Det här är ett bekymmer. Det är alldeles för långa väntetider. Jag jobbar också som personligt ombud och vi möter ungdomar som inte får komma i tid, säger Per-Olof Tiger, ordförande för Riksförbundet för Social och Mental Hälsa ( RSMH) i Västernorrland.
Han kommer även ofta i kontakt med många berörda föräldrar.
– De berättar att man inte får hjälp någonstans. De är så utsatta och trötta när de försöker hitta vägar för sina barn. Det är trist och inte bra på något vis.

Statistiken visar även att kösituationen för till exempel förstabesök inom BUP är sämst i hela Sverige i just Västernorrland.
Varför är problemen så stora i Västernorrland med att tillgodose förstabesöken?
– Det är nog ganska enkelt. Man har inte resurser, man har inte psykologer och man har inte psykiatriker och man har inte personal överhuvud taget. Vi har ju tappat så mycket folk. Antagligen är det väl dålig personalpolitik och förmodligen även andra faktorer, säger Per-Olof Tiger.
Hur allvarliga är de här problemen i länet?

– Jag tycker det är väldigt allvarligt. Det är mycket allvarligt för det blir en förlängning av lidandet för ungdomarna och de som är berörda. Det är inte bra.

Karin Svensson, enhetschef vid BUP i Sundsvall, tror inte att det handlar om att Region Västernorrland bedriver dålig personalpolitik utan pekar på att rekryteringsproblemen finns över hela landet.
Attention är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. I Attentions lokalförening i Örnsköldsvik är Einar Härdin ordförande och han menar att det inte bara handlar om förstabesöket.
– Sen kan det ta 90 dagar innan du får nästa träff. Och sen innan utredningen är klar och du kanske får medicin så finns det ingen bestämmelse hur lång tid det kan ta. Det kan ta upp till ett år innan man fått en utredning klar, säger Einar Härdin.
Han pekar på att den utdragna processen kan upplevas som väldigt jobbig.
– Det är förskräckligt att det ska behöva vara såna väntetider. Man kan jämföra med om du får en stroke eller någonting då får du vård akut, men om du har kris i familjen och barnen mår jättedåligt och kanske är självmordsbenägna då ska du ställa dig i en kö. Det borde vara samma sak att du ska in akut.

”Det är mycket allvarligt för det blir en förlängning av lidandet för ungdomarna.
Per-Olof Tiger, RSMH.”

Per-Olof Tiger, ordförande för Riksförbundet för Social och Mental Hälsa ( RSMH) i Västernorrland, tror att dålig personalpolitik kan vara en av anledningarna till bristen på personal inom barn- och ungdomspsykiatrin i Västernorrland. | ST har de senaste dagarna skrivit flera artiklar om ungdomspsykiatrin.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.